Veel mensen bewezen bij het monument 'De Vallende Ruiter' op het Mijnsherenplein in Rotterdam-Zuid de slachtoffers in alle oorlogen waar ook ter wereld de laatste eer. Ook wethouder Robert Simons was hier aanwezig om een krans bij het monument te leggen.
De Vallende Ruiter staat op het Mijnsherenplein als herinnering aan de tientallen Rotterdammers die op 12 maart 1945 door de Duitse bezetters werden gefusilleerd. Op deze dag haalden de Duitsers in alle vroegte 30 mannen uit de gevangenis in Scheveningen op en nog eens 10 die gevangen zaten op politiebureau Haagsche Veer in Rotterdam. Twintig van hen werden om half negen ‘s ochtends doodgeschoten op het Hofplein. Twee uur later werden de andere twintig vermoord op de hoek van de Pleinweg en de Goereesestraat in Rotterdam-Zuid. De fusillade was een wraakactie voor de aanslag op de hoogste functionaris van de Ordnungspolizei en de liquidatie van de Duitse SD'er Rohmer.
Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam waren, in het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, duizenden mensen aanwezig. Voorafgaand aan de herdenking op de Dam hield schrijver Marcel Möring de 4 mei-voordracht Mens en medemens. Daarin stelde hij dat we een maatschappij kunnen zijn waarin 'de ander' naast en met ons leeft, zonder daarmee onze eigen overtuigingen geweld aan te doen. "Als we een mens tussen medemensen willen zijn moeten we onszelf kunnen voorstellen als de ander", zo klonk het.
Het koningspaar legde namens de Nederlandse bevolking een krans bij het Nationaal Monument. Een militaire trompettist blies de Taptoe, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte volgden. De jaarlijkse toespraak was dit jaar van presentatrice Dieuwertje Blok.
Ook op veel andere plekken in het land werden de oorlogsslachtoffers herdacht, zoals in Kamp Amersfoort waar minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse zaken sprak, op de Waalsdorpervlakte, bij herinneringscentrum Kamp Westerbork en op de Grebbeberg in Rhenen. Daar waren prinses Margriet, haar man Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan bij. In Den Haag was een herdenkingsbijeenkomst bij het Internationaal Homomonument en voor kinderen was er een speciale herdenking in Madurodam.